Bloomberg: Creșterea popularității Hamas în Cisiordania subminează angajamentul lui Netanyahu de distrugere a grupului islamist

Bloomberg: Creșterea popularității Hamas în Cisiordania subminează angajamentul lui Netanyahu de distrugere a grupului islamist
Publicat: 01/12/2023, 07:30

Popularitatea mișcării Hamas este în creștere în rândul populației teritoriului palestinian Cisiordania, ceea ce va submina angajamentul premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, de eliminare a grupului islamist prin ofensiva militară din Fâșia Gaza, comentează grupul media Bloomberg.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat constant că armata israeliană va relua, după actualul armistițiu, ofensiva militară în Fâșia Gaza. ”Eu am fixat trei obiective: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor persoanelor răpite și garantarea faptului că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel. Aceste obiective rămân valabile”, a afirmat Netanyahu miercuri. Liderul israelian a atras atenția că ofensiva militară israeliană nu se va opri până când grupul Hamas, considerat organizație teroristă de Uniunea Europeană și de SUA, nu va fi distrus complet.

Însă popularitatea grupului islamist Hamas este în creștere în Cisiordania. În contextul în care palestinienii celebrează frecvent în orașul Ramallah eliberarea deținuților palestinieni de către Israel în schimbul ostaticilor israelieni, sunt observate steaguri ale mișcării Hamas, cel mai nou semn că popularitatea grupului islamist este în creștere.

”Obiectivul eliminării Hamas pare greu de atins, în contextul în care luptătorii Hamas dispun de tuneluri care se întind pe sute de kilometri în Fâșia Gaza. Armistițiul care permite schimburile între ostatici israelieni și deținuți palestinieni a fost prelungit deja pentru șapte zile, iar discuțiile continuă pentru noi prelungiri. Și se intensifică presiunile internaționale pentru un armistițiu durabil. O problemă chiar mai mare pentru Netanyahu este susținerea pe care Hamas o acumulează în Cisiordania, cea mai mare dintre cele două enclave palestiniene, condusă parțial de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și aflată sub ocupație israeliană din 1967”, notează grupul media Bloomberg.

Un sondaj publicat în noiembrie de Institutul palestinian pentru Cercetări și Dezvoltare în Lumea Arabă (AWRD) arată că 83% dintre cei 391 de respondenți din Cisiordania susțin atacurile antiisraeliene comise de Hamas pe 7 octombrie. În Fâșia Gaza, popularitatea Hamas este de 64%, după ani de acuzații de corupție și incompetență.

Interviurile efectuate cu zeci de palestinieni din toate mediile sociale sugerează că evenimentele din ultimele săptămâni au consolidat poziția Hamas și au slăbit-o pe cea a Administrației Mahmoud Abbas, care este mai moderată.

”Grupul Hamas devine mai popular în Cisiordania, este mai relevant și mai puternic, în schimb, Autoritatea Palestiniană este mai marginalizată și mai puțin populară. Nu poți elimina Hamas. Atât timp cât nu este abordată rădăcina politică a violențelor, vor continua”, explică Ghassan Khatib, fost ministru palestinian al Muncii și lector la Universitatea Birzeit.

Ophir Falk, consilierul pentru Politică Externă al premierului Netanyahu, consideră că înlăturarea de la putere a grupului Hamas în Fâșia Gaza este o condiție prealabilă pentru pace. Însă Nour Odeh, fostă purtătoare de cuvânt a Autorității Palestiniene, consideră neinspirată abordarea.

”Nu poți presupune că Hamas nu există. Nu poți presupune că grupul Jihadul Islamist nu există. Acestea nu sunt o nuanță și nu este vorba despre puterea lor militară. Ideea este că într-o situație de paralizie politică, de totală incompetență și de reducere a angajamentelor internaționale, acest grup a eliberat prizonieri, a ripostat și a lovit puternic”, a explicat Nour Odeh.

Mairav Zonszein, analist la Institutul International Crisis Group (ICG), crede că ideologia Hamas probabil va rezista indiferent de rezultatul războiului. ”Chiar dacă Hamas încetează să existe ca partid politic și chiar dacă unii dintre lideri sunt uciși sau sunt exilați, va exista altceva care îi va lua locul”, subliniază analistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antony Blinken cere sancționarea coloniștilor israelieni care comit acte de violență și vrea crearea unui stat palestinian

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
EXCLUSIV! Feli Donose, confesiuni despre noul iubit: ”Mă bucură ceea ce trăiesc de o perioadă”
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
„Stratul D” al Pământului: O relicvă misterioasă la 3.000 de kilometri adâncime
×